Katten

Alles over de voeding en verzorging van uw kat

Verzorging van uw kat

Katten vereisen meer verzorging dan veel mensen denken. Van nature zijn het eigenzinnige dieren. Deze avontuurlijke kant kan ook voor risico’s en eventuele gevaren zorgen. Verzorg uw kat goed en met veel liefde om lang van hem te kunnen genieten.

Een nieuwe kitten

Chippen en registreren

Net als bij honden is er de mogelijkheid uw kat te chippen. Bij katten is dit echter niet verplicht. Een chip is de ideale manier om uw kat te identificeren. Op de chip kunt u uw gegevens registreren, zoals uw adres en telefoonnummer. Dit kan van pas komen als uw kat verdwaald of gewond is. Asiels en dierenklinieken kunnen zo zien van wie de kat is en u met uw huisdier herenigen. Het is verplicht uw kat te chippen als u naar het buitenland gaat.

Vaccineren

Het is belangrijk uw kat te beschermen tegen gevaarlijke kattenziekten, met name niesziekte en kattenziekte. Met vaccinaties kunt u uw kat bescherming bieden. Vaccineren van kittens mag vanaf een leeftijd van negen weken. De vaccinaties moeten met twaalf weken worden herhaald. De vaccinaties worden afgerond op een leeftijd van één jaar. Daarna kunt u uw kat jaarlijks laten vaccineren om de beste bescherming te bieden. Deze vaccinaties worden op maat gegeven.

Mocht uw kat meegaan naar het buitenland, is het verplicht uw kat te vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan vanaf een leeftijd van twaalf weken en moet minimaal drie weken voor vertrek gebeuren.

Parasieten

Een besmetting met wormen kan op meerdere manieren plaatsvinden. Een kitten kan via de moedermelk besmet raken of via de omgeving. De eitjes van wormen zijn alleen met een microscoop zichtbaar in de ontlasting. Spoelwormen kunnen ook mensen besmetten, dus het is belangrijk uw kitten regelmatig te ontwormen. Dit advies geldt extra als er kinderen of zwangere vrouwen in de omgeving leven.

Het wordt aangeraden om uw kitten met drie, vijf en zeven weken oud te ontwormen. Na de zevende week kan er maandelijks ontwormd worden tot een leeftijd van zes maanden. Daarna is vier keer per jaar voldoende.

Er zijn verschillende manieren om uw kitten of kat te ontwormen. Tabletten of pipetjes zijn de meest gebruikelijke.

Vlooien kunnen meekomen vanuit het nest. Het kan zijn dat u vlooienontlasting als zwarte puntjes in de vacht aantreft. Deze kunt u herkennen door de bolletjes op een keukenpapiertje te doen en dan nat te maken. Als het papier een beetje roodbruin kleurt, is dit oud bloed afkomstig van vlooien. Ook in de winter kunt u vlooien aantreffen. Vanaf een leeftijd van zes weken kunt uw kitten ontvlooien met pipetten. Voor oudere kittens bestaan er ook tabletten, halsbanden en injecties tegen vlooien.

Naast wormen en vlooien kan uw kitten teken krijgen. Deze kunnen vanuit de omgeving in de vacht terechtkomen. Ook hier zijn verschillende teekwerende middelen voor beschikbaar, zoals halsbanden en pipetten.

Voeding

Een groeiende kitten heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast heeft het lichaam een uitgebalanceerde verhouding van calcium en eiwitten nodig. Deze verhouding is tijdens de groeifase erg belangrijk voor de skeletopbouw. Ons advies is daarom om een jonge kat tot een leeftijd van een jaar kittenvoeding van goede kwaliteit te geven. Mocht de kat eerder worden gecastreerd of gesteriliseerd, geef dan na de castratie of sterilisatie volwassen voeding.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij katten kunnen ontstaan door een teveel aan tandplaque en tandsteen. Het resultaat hiervan is een stinkende adem, pijnlijke ontsteking van het tandvlees, aantasting van de wortels en kaakbot en verlies van gebitselementen. Regelmatig poetsen is een effectieve manier om deze problemen te voorkomen. Door op jonge leeftijd te beginnen met tanden poetsen bij uw kitten, is het eenvoudiger de tanden op latere leeftijd te onderhouden. Naast tandenpoetsen kan speciale voeding vorming van tandplaque ook tegengaan. Daarnaast bestaan er supplementen die aan de voeding of het drinkwater kunnen worden toegevoegd.

Krolsheid bij de poes

In de meeste gevallen wordt krolsheid bij de poes tegengegaan om een nestje te voorkomen. Daarnaast wordt het gedrag van een krolse poes als vervelend ervaren. Er zijn meerdere manieren om krolsheid bij een poes te voorkomen. We hebben deze voor u op een rij gezet.

Redenen om de krolsheid te voorkomen

Poezen worden meestal in het voorjaar krols en blijven dat tot ze gedekt worden. In deze periode kan een poes veel aandacht vragen, mauwende geluiden maken en buiten een kater zoeken. Veel eigenaren en buurtbewoners ervaren dit gedrag als hinderlijk. De hormonen die het gedrag veroorzaken kunnen daarnaast ook voor gezondheidsproblemen zorgen op latere leeftijd. Voorbeelden van deze gezondheidsproblemen zijn kwaadaardige tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Als de krolsheid op jonge leeftijd wordt aangepakt, worden de ziektes in het meest van de gevallen voorkomen.

Sterilisatie

Sterilisatie is de meest eenvoudige en gebruikelijke manier om krolsheid te voorkomen. Voor de sterilisatie wordt de poes voor een dag(deel) opgenomen. Onder narcose wordt er een kleine snede in het midden van de buik gemaakt. Vanuit die snede verwijderen we de eierstokken. De meeste poezen herstellen binnen een paar dagen van de operatie. De poes is dan direct na de operatie niet meer vruchtbaar. De krolsheid en gezondheidsproblemen zijn daarmee voor de rest van het leven voorkomen.

Alternatieven voor sterilisatie: hormonen toedienen

Buiten een operatieve ingreep is het mogelijk tabletten te geven die de krolsheid onderdrukken. Dit is de zogenaamde ‘poezenpil’. Het nadeel is dat deze hormoontabletten tot dezelfde gezondheidsproblemen leiden als een voortdurende krolsheid, namelijk melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Daarnaast kan het een uitdaging zijn om een poes te pillen. Als dit niet goed lukt is de kans aanwezig dat de poes alsnog drachtig raakt.

Naast de poezenpil kan er een injectie worden gegeven om de krolsheid te onderdrukken. De injecties werken gemiddeld zes maanden en worden toegediend door de dierenarts. Voor de injecties geldt hetzelfde als de pillen wat betreft de gezondheid.

Als laatste zijn er hormoonimplantaten beschikbaar. Ook deze onderdrukken de krolsheid. Het implantaat wordt met een naald onderhuids aangebracht. De implantaten zijn officieel geregistreerd als chemisch castratiemiddel voor reuen. Het nadeel is dat het niet duidelijk is hoe lang het implantaat werkzaam is.

Wat is de beste methode?

Over het algemeen werkt sterilisatie als de beste methode tegen krolsheid. Er kunnen echter uitzonderingen zijn op basis van factoren als leeftijd, gezondheidstoestand, fokkerij en thuissituatie. Bespreek met de dierenarts wat de beste optie is voor uw poes.

De oudere kat

Onze huisdieren worden tegenwoordig steeds ouder. Katten kunnen zelfs 20 jaar of ouder worden. Dit is allemaal te danken aan betere verzorging, goede voeding, goede medische zorg en preventieve geneeskunde, zoals vaccinaties en ontworming. Zo leven onze katten langer en gezonder.

Oud worden zelf is geen ziekte, maar de kwalen en ziekten die ermee gepaard gaan wel. Deze aandoeningen zijn vaak niet of pas in een laat stadium zichtbaar. Het is daarom belangrijk deze ziekten vroegtijdig te ontdekken om verergering te voorkomen.

Wanneer is een kat een senior?

Elk individu is verschillend. Wanneer een kat een senior is, is daarom afhankelijk van zijn grootte en ras. Daarbij speelt een gezonde levensstijl een grote rol. Over het algemeen zijn katten senior vanaf een leeftijd van tien jaar.

Ouderdomsverschijnselen en ziekten

Er verandert veel in het lichaam naarmate katten ouder worden. De eerste symptomen beginnen vaak met wat trager opstarten en stijfheid. Daarnaast zien we ook specifieke ziekten bij oudere katten, zoals een te snel werkende nierfalen, suikerziekte en een te snel werkende schildklier.

Wat kun je doen tegen ouderdomsverschijnselen en -ziekten?

Ouder worden we allemaal. We kunnen onze katten helpen in dit traject en in het dagelijkse leven. Door uw kat gepaste voeding te geven waardoor het goed op gewicht blijft, de vacht goed blijft, de nieren niet te veel worden belast en weerstand tegen ziekten optimaal blijft, kunnen we de meeste kwalen zo goed mogelijk beperken. Ook bestaan er voedingssupplementen, diëten en medicijnen tegen gewrichtsslijtage en gewrichtspijn. Het belangrijkst blijft echter dat we aandoeningen op tijd diagnosticeren en behandelen. Zo leeft uw kat langer en gelukkiger en kunnen we hem een mooie oude dag gunnen.

U kunt zelf de leefomgeving van uw kat aanpassen. Zo maakt u het leven wat gemakkelijker voor hem. Denk hierbij aan eenvoudig bereikbare slaapplekken, een grote kattenbakingang en regelmatig borstelen en nagels knippen.

De seniorenscreening

Voor katten die de seniorenleeftijd hebben bereikt, adviseren we ons seniorenprogramma. Hierbij wordt de kat zorgvuldig gescreend op lichamelijke gezondheid en ziekten. Ons advies is om dit minimaal een keer per jaar te laten doen. Na een uitgebreide vragenlijst wordt de kat lichamelijk onderzocht door de dierenarts. Hierbij voeren we ook een uitgebreid bloed- en eventueel urineonderzoek uit. Voor verdere informatie kunt u bij een van onze assistentes terecht.  

Terug naar Over uw huisdier

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Den Herd

Terug
  • Ma
    08.00 - 19.00 uur
  • Di
    08.00 - 19.00 uur
  • Wo
    08.00 - 19.00 uur
  • Do
    08.00 - 19.00 uur
  • Vrij
    08.00 - 19.00 uur
  • Za
    09.00 - 17.00 uur
  • Zo
    Telefonisch bereikbaar. Spreekuur (op afspraak) op Dierenkliniek De Langstraat in Waalwijk van 12:00-17:00

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

013 - 542 02 74
Terug

Vind ons hier:

Capucijnenstraat 78 5025 LH Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 8.30 - 18.00 uur. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

013 - 542 02 74

Dierenkliniek Mortelplein

Terug
  • Ma
    09.00 - 17.00 uur
  • Di
    09.00 - 17.00 uur
  • Wo
    09.00 - 17.00 uur
  • Do
    09.00 - 17.00 uur
  • Vrij
    Tijdelijk gesloten
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Burgemeester v.d. Mortelplein 47 5037 PJ Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 9.00 - 17.00 uur.* Wilt u iets eerder (8.30-9.00) of later (tot 18.00) langskomen. Dan kan dit op onze locatie aan de Capucijnenstraat: Dierenkliniek Den Herd. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 17.30 uur.**
ontvang een routebeschrijving via Google Maps