Kat

Informatie over katten

Informatie over uw kat

Buitenland

Wanneer u naar het buitenland wilt gaan met uw kat, moet u er rekening mee houden dat ieder land zijn eigen invoereisen voor katten heeft.

Reizen binnen de EU

Voor alle landen binnen de EU geldt dat een kat minimaal drie weken voor vertrek gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Bovendien moet het dier voorzien zijn van een microchip en moet het een Europees dierenpaspoort hebben. Kom dus minimaal drie weken voordat u op reis gaat met uw dier op het spreekuur, dan regelen wij alles voor u. 

Bekijk hier de invoer regels voor landen binnen de EU.

Voor de zuidelijke landen is het aan te bevelen uw kat te beschermen tegen teken, zandvliegjes en hartworm. Zij kunnen besmettelijke ziektes overbrengen. 

Reizen buiten de EU

Voor alle landen buiten de EU gelden verschillende regels. Bekijk hier de invoer regels voor landen buiten de EU.

Wanneer u er niet uit komt, neem dan contact op met een van onze assistentes.

Gezondheid en welzijn

Voor vragen over aanschaf, verzorging en de gezondheid van uw huisdier verwijzen wij u naar de website van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren). U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met de praktijk.

De operatiepatiënt

Wanneer uw kat geopereerd gaat worden, moet hij of zij nuchter zijn. Dit betekent dat de avond voor de operatie uw kat vanaf 22:00 uur niet meer mag eten. Drinken mag wel. De dag van de operatie kunt u hem of haar tussen 8.00 en 9.00 uur ’s ochtends brengen, tenzij anders afgesproken. In veel gevallen kan een operatiepatiënt tussen 14.00 en 15.00 uur worden opgehaald.

Brengen en halen

Bij het ophalen zal uw kat wakker zijn, vaak nog wel een beetje “dronken” en slaperig. Leg hem of haar thuis daarom op een rustige, warme plek met in de buurt een drinkbakje met een beetje vers water.
’s Avonds mag u een klein beetje te eten geven (maximaal een kwart van de normale hoeveelheid, tenzij anders vermeld), maar wees niet verbaasd als uw kat nog geen trek heeft of het eten weer uitbraakt.

Nabehandeling

Uit de wond kunnen nog enkele druppels bloed, of wat bloederig vocht komen. Bij meer dan enkele druppels bloed moet u contact met ons opnemen. Uw kat mag niet aan de wond likken. Als dat wel gebeurt, is het belangrijk dat u een kraag op komt halen. In plaats van een kraag kan in veel gevallen ook een speciaal daarvoor gemaakt rompertje worden gebruikt.
Tips bij gebruik van een kraagje: Wanneer u een kraag mee heeft gekregen, is het in de meeste gevallen het beste deze permanent bij uw dier om te laten. Bent u heel dicht in de buurt en weet u zeker dat uw kat van de wond af blijft, dan kan de kraag even af. Bijna alle katten kunnen gewoon eten en drinken met de kraag om. Let even op of uw dier dit inderdaad ook kan. Katten mogen met een kraagje om niet naar buiten. Er mogen geen stukken uit de kap worden geknipt. Heeft u een rompertje voor uw dier dan moet deze ook aanblijven tot aan de controle afspraak.

Meestal is na de operatie een pijnstiller toegediend, die 24 tot 36 uur werkt. Als u van ons pijnstillers heeft meegekregen, start u daarom pas de dag ná de operatie met het geven daarvan.
De eerste week na de operatie moet uw kat het nog rustig aan doen. Houd uw kat minimaal 24 uur binnen.
Na minimaal 10 dagen heeft u een controle afspraak op de praktijk, de wond wordt dan gecontroleerd en eventuele hechtingen worden verwijderd. Als u voor die tijd de wondgenezing niet vertrouwt, kunt u het beste bellen. Indien nodig wordt een extra controle ingelast.

Afspraak afzeggen

Als u uw afspraak om welke reden dan ook moet afzeggen, wilt u dat dan minimaal 24 uur van te voren doen. Dan kunnen wij de voor u gereserveerde tijd nog invullen met een andere patiënt die onze zorg nodig heeft. Wanneer u niet 24 uur voor de afspraak annuleert of deze niet nakomt, wordt deze aan u doorberekend.

Daarbij hanteren wij de volgende tarieven:

 • Consult/afspraak: het tarief van het consult (€39,50)
 • Geplande operatie of behandeling: de voor uw dier gereserveerde tijd

Een afspraak kunt u annuleren of verzetten tussen 8.00u en 18.30u via telefoonnummer 013 - 463 00 56 of aan de balie van de kliniek. Buiten deze tijden kunt u een email sturen aan info@dierenkliniekmortelplein.nl. Vermeld hierin uw gegevens, die van uw dier en de reden waarom u niet kunt komen.

Vaccinaties

Is het echt nodig mijn kat jaarlijks te vaccineren?

Ja. Uit onderzoek is gebleken dat na vaccinatie de beschermingsduur voor kattenziekte langer is dan een jaar. Voor niesziekte geldt een beschermingsduur van één jaar. Daarnaast kunnen voor verschillende katten factoren als gezondheid, leeftijd, leefomstandigheden en infectierisico sterk verschillen. Vaccineren zal altijd noodzakelijk blijven. Het is echter een goede zaak om samen met ons kritisch naar het vaccinatieschema van uw kat te kijken. Wij hebben voor uw kat een basis vaccinatieschema opgesteld. In overleg met u kunnen we hiervan afwijken. Het is eventueel ook mogelijk om uw kat bij ons te laten titeren.

Wij zorgen dat u tijdig een reminder van ons ontvangt wanneer het weer tijd is voor de vaccinaties van uw kat.

Terug naar dierinformatie

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Mortelplein

Terug
 • Ma
  09.00 - 17.00 uur
 • Di
  09.00 - 17.00 uur
 • Wo
  09.00 - 17.00 uur
 • Do
  09.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  09.00 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Burgemeester v.d. Mortelplein 47 5037 PJ Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 9.00 - 17.00 uur.* Wilt u iets eerder (8.30-9.00) of later (tot 18.00) langskomen. Dan kan dit op onze locatie aan de Capucijnenstraat: Dierenkliniek Den Herd. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 17.30 uur.**
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Pets Health Dierenkliniek Tilburg

Terug
 • Ma
  15.00 - 18.00 uur
 • Di
  15.00 - 18.00 uur
 • Wo
  15.00 - 18.00 uur
 • Do
  15.00 - 18.00 uur
 • Vrij
  15.00 - 18.00 uur
 • Za
  09.00 - 12.00 uur
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 74 54 14
Terug

Vind ons hier:

Rugdijk 2 5011 XA Tilburg
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 74 54 14